Lijnbus vat vuur tijdens stadsrit

Een bus van De Lijn is zaterdagvoormiddag in brand gevlogen tijdens een stadsrit in Hasselt. Het motorgedeelte vatte vuur. De bus reed op koolzaadolie. Tot nu toe wijst niets op een verband. De Lijn doet een technisch onderzoek naar de oorzaak.

De bus - stadslijn H1 - reed zaterdagvoormiddag rond 9.30 uur vanuit Spalbeek naar het centrum van Hasselt. Net voor het kruispunt van de Kuringersteenweg en de Herkenrodesingel merkte de buschauffeur in zijn achteruitkijkspiegel rook op aan de achterzijde van de bus. De chauffeur stopte meteen en vroeg de reizigers om de bus te verlaten.

Op dat ogenblik zaten er zo’n 10 mensen op de bus. Die zijn rustig uitgestapt. De brandweer werd verwittigd. In afwachting heeft de chauffeur geprobeerd om de brand te blussen. Hij kreeg hierbij de hulp van een autobestuurder, die achter de bus reed en die ook opgemerkt had dat er kleine vlammetjes uit het motorgedeelte kwamen.

Toen de brandweer toekwam, was de bus nog serieus aan het roken. De vlammen die nog even oplaaiden, zijn meteen gedoofd.

“Dankzij de alerte, snelle reactie van de chauffeur is de veiligheid van de reizigers op geen enkel moment in het gedrang gekomen. Er is op geen enkel moment paniek geweest en de materiële schade blijft beperkt tot een beschadigd motorgedeelte”, zegt woordvoerster Sonja Loos van De Lijn Limburg.

Koolzaadolie

De bus werd in januari 2004 omgebouwd om op koolzaadolie te rijden, een zogenaamde PPO-bus. “Sindsdien is er nooit een probleem geweest met de PPO-bus. Het is onduidelijk waarom de bus na vier jaar vuur vat”, licht Sonja Loos toe. In oktober vorig jaar is in Stevoort een bus op koolzaadolie volledig uitgebrand.

“Maar tot nu toe wijst niets er op dat er een verband bestaat tussen de 2 incidenten en het feit dat het om PPO-bussen gaat”, zegt Sonja Loos. “We hebben in Maasmechelen trouwens ook nog een incident gehad met een lijnbus en dat was geen PPO-bus. Jarenlang waren er geen branden op lijnbussen in Limburg. Nu in een half jaar waren er drie. Een verklaring is er niet.” De Lijn Limburg verricht deze week een technisch onderzoek naar de exacte oorzaak van de brand in Hasselt.

Marij WYERS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio