Ruimteveer Atlantis succesvol aan ISS gekoppeld

Het donderdag gelanceerde ruimteveer Atlantis heeft zich gekoppeld aan het Internationaal Ruimtestation ISS, zo heeft de NASA meegedeeld. De koppeling gebeurde zaterdag rond kwart na zes Belgische tijd, enkele minuten eerder dan gepland.

Belga

Het aanhechten van een shuttle aan de spacemeccano gebeurde voor het eerst aan de Harmonymodule die pas tijdens de vorige shuttlemissie werd geïnstalleerd en die later van plaats is verhuisd.

De zeven opvarenden van de Atlantis en de drie bemanningsleden van het ISS kunnen na een welkomstceremonie beginnen aan de voorbereidingen van een van de belangrijkste ruimtewandelingen ooit uit de Europese ruimtevaartgeschiedenis. Terwijl de Duitser Hans Schlegel namens het Europese Ruimtevaartbureau ESA en zijn Amerikaanse collega Rex Walheim buiten werken, wordt dan de Europese wetenschappelijke module Columbus uit de vrachtruimte van de shuttle gehesen en vastgehecht aan het ISS.

In de module zullen Europese onderzoekers nu langdurig onderzoek in micrograviteit kunnen voeren. De Columbus wordt opgestart door de Franse ESA-astronaut Léopold Eyharts die bij de heenreis van de Atlantis Frank De Winne als reserve had. Het is de bedoeling dat de tweede Belg in de ruimte later ook een half jaar in de Columbus zal werken.