Scenaristen en productiehuizen bereiken akkoord in Hollywood

In Hollywood heeft de Writers Guild Association (WGA), de vakbond van scenaristen, zaterdag aangekondigd dat er een akkoord is bereikt met de grote productiehuizen. Indien de basis het aanvaardt, kan er maandag een werkhervatting zijn.

Belga

De leiding van de WGA heeft zijn 12.000 leden, die op 5 november in staking zijn gegaan, een mededeling gestuurd dat er met de leiding van de grote productiehuizen een akkoord is bereikt en dat het wordt voorgelegd op bijeenkomsten in Los Angeles en New York.

Namens de WGA zeggen Patrick Verrone en Michael Winship dat het tijd is om een einde te maken aan het conflict dat het draaien van tientallen televisieseries en films heeft lamgelegd. "Strijd voeren tegen zeven mediamultinationals is uitputtend. Onze leden en andere mensen betalen er een zware prijs voor. Wij denken dat voortstaken onvoldoende kan opleveren ten opzichte van de potentiële risico's", zo staat in het document. "Het is tijd dit contract te aanvaarden en een einde te maken aan de staking."

Volgens de krant Los Angeles Times is er een voor drie jaar geldend akkoord bereikt dat de scenaristen een fair deel van de inkomsten garandeert die de productiehuizen innen. De scenaristen zouden jaarlijks ongeveer drie procent meer krijgen, aldus het Franse persbureau AFP.

Nadat de WGA het akkoord heeft voorgelegd op de bijeenkomsten aan beide kanten van het Amerikaanse vasteland, moet de vakbond zondag de knoop finaal doorhakken, zowel over het aanvaarden van de overeenkomst als over het weer onmiddellijk aan het werk gaan of niet.

Het conflict heeft al honderden miljoenen dollars gekost. Het leidde ook tot de annulering van de ceremonie van de Golden Globes op 13 januari en wierp een schaduw over de Oscarstoekenning op 24 februari.