Zeker vijfentwintig doden bij zelfmoordaanslag in Pakistan

Een zelfmoordaanslag op een verkiezingsbijeenkomst in de Pakistaanse stad Charsadda heeft zaterdag aan zeker 25 mensen het leven gekost. Tientallen mensen zijn gewond geraakt, sommigen onder hen zijn er erg aan toe. Onder de slachtoffers zouden zich ook kinderen bevinden.

AP Ned

De dader bracht zichzelf tot ontploffing in een zaal waar de seculiere Awami Nationale Partij een campagnebijeenkomst hield voor de komende parlementsverkiezingen. De aanslag werd gepleegd tijdens een toespraak van Afrasiab Khattak, de leider van de Awami Nationale Partij in de Noordwestelijke Grensprovincie. Khattak, die ongedeerd bleef, is een vooraanstaand voorvechter van de mensenrechten. De aanslag werd vlakbij het podium waar Khattak sprak gepleegd. Er waren ongeveer tweehonderd mensen aanwezig bij de bijeenkomst.

Minister van binnenlandse zaken Hamid Nawaz zei dat moslimextremisten in het noordwesten van Pakistan alle politieke partijen met aanslagen hebben bedreigd. "Ze zijn tegen iedereen", aldus de minister.

Eind vorig jaar kwam oppositieleidster Benazir Bhutto om het leven bij een zelfmoordaanslag. Naar aanleiding van de moord zijn de verkiezingen uitgesteld tot 18 februari. Bhutto's partij, de Pakistaanse Volkspartij (PPP), hield zaterdag voor het eerst sinds de moord weer een grote campagnebijeenkomst. Bhutto's weduwnaar, Asif Ali Zardari, sprak de ongeveer honderdduizend aanwezigen toe. Zardari, die de partij voorlopig leidt, vroeg de Pakistanen hem te helpen het land te redden. Hij noemde zijn vrouw de moeder van alle Pakistanen en zei dat ze werd vermoord door het establishment, dat ze wilde veranderen. "Daarom waren ze tegen ons. Als ze me willen tegenhouden zal ik hen vernietigen en ik hoop dat jullie me zullen steunen."

De regering heeft intussen ontkend dat de moord op Bhutto het werk was van agenten van de inlichtingendienst of radicale elementen uit de regerende partij. Volgens de regering werd Bhutto vermoord in opdracht van een Taliban-commandant, Baitullah Mehsud, die opereert in het grensgebied bij Afghanistan.