Honderden Rwandezen betogen voor dialoog en gerechtigheid

Zowat 600 Rwandezen zijn zaterdag bijeengekomen op het Schumanplein in Brussel om te betogen tegen de discriminatie en het geweld in hun land. De betoging werd georganiseerd door de vzw Avica (Assistance aux Victimes des Conflits en Afrique Centrale), die de Europese Unie onder meer vraagt om dringend bij te dragen tot de oprichting van een Rwandese Waarheidscommissie.

Belga

De betogers waren voornamelijk Rwandezen die in België wonen, al werden ook bussen ingezet vanuit Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. "Alle pacifistische Rwandezen, of ze nu Hutu of Tutsi zijn, steunen deze actie", sprak Joseph Matata van Avica vzw.. "Wij willen de democratische stem van Rwanda laten horen en pleiten voor de oprichting van een orgaan dat een Inter-Rwandese Dialoog organiseert, die imoet helpen om te vermijden dat er een nieuwe oorlog in Centraal-Afrika uitbreekt", klinkt het.

Alhoewel de manifestatie van zaterdag in Brussel al lang vooraf was gepland, was de recente vervolging door het Spaanse gerecht van een aantal Rwandese militairen, het gespreksonderwerp van de dag. De hoogste gerechtelijke instantie in Spanje liet vorige week weten dat het veertig Rwandese militairen zal vervolgen wegens "genocide, misdaden tegen de mens(elijk)heid en terrorisme".

De protestdag krijgt zaterdagavond nog een vervolg met een aantal concerten en voordrachten in de Vaartkapoen in Sint-Jans-Molenbeek.