Geweld in Baskenland na verbod activiteiten van Baskische partijen

Radicale jongeren hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag meerdere gewelddaden gepleegd in het Baskenland na het verbod op activiteiten voor twee van de belangrijkste Baskisch-separatistische partijen.

Belga

In San Sebastian gooiden de jongeren molotovcocktails tegen de voorgevel van de woning van een lid van de socialistische partij PSOE. Volgens de politiewoordvoerder raakte bij dit incident niemand gewond.

Ook in de belangrijkste stad van Baskenland, Bilbao, gooiden gemaskerde personen molotovcocktails die voor beperkte schade zorgden.

De gewelddadigheden volgen op de beslissing van het Spaanse gerecht om de Communistische Partij van Baskenland (EHAK-PCTV) en de Nationalistische Baskische Actie (ANV) niet te laten deelnemen aan de parlementsverkiezingen van 9 maart. Volgens de rechter zijn de twee partijen een voortzetting van de reeds in 2003 verboden Baskische partij Batasuna die als de politieke vleugel van de ETA geldt. Voor de partij illegaal werd, was ze goed voor tien procent van de Baskische stemmen.