Idee van alcoholslot positief onthaald door Touring en BIVV

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid reageert positief op de plannen van federaal minister van Mobiliteit Yves Leterme om een alcoholslot te installeren in auto's van bestuurders die meer dan eens werden betrapt op overmatig gebruik van alcohol achter het stuur.

pirombouts

"Uit onderzoek blijkt dat een alcoholslot een zeer effectief middel is om een gedragsverandering teweeg te brengen bij recidivisten. In onder meer de VS, Canada en Zweden hebben ze positieve ervaringen met het alcoholslot", zegt BIVV-woordvoerder De Dobbeleer.

Ook automobielorganisatie Touring is gewonnen voor de idee van minister van Mobiliteit Leterme om het alcoholslot in te voeren voor dronken chauffeurs. Het is een goede preventieve maatregel, aldus Touring, die de chauffeur en andere weggebruikers behoedt tegen ongevallen.

Volgens het BIVV is de opvolging van chauffeurs die een alcoholslot hebben heel belangrijk. "Het is uiteraard nodig dat je in de gaten houdt of de chauffeur toch geen poging onderneemt om de auto te starten. Dat is met de electronica in het alcoholslot erg gemakkelijk te achterhalen."

Touring noemt het dan weer belangrijk dat de toepassing van het alcoholslot snel aansluit bij het moment waarbij de overtreding werd vastgesteld. Daarnaast is het nodig, zo verluidt, begeleidende maatregelen te voorzien die de betrokkene sensibiliseren en hem bewustmaken van zijn verantwoordelijkheid. "Vandaag bestaan er reeds dergelijke cursussen die ingericht worden door het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid voor bestuurders die hun rijbewijs kwijt raakten ingevolge overdreven snelheid of ingevolge dronkenschap".

Een alcoholslot is volgens het BIVV trouwens gemakkelijk te installeren en kost zowat 1.000 euro. Het BIVV is wel geen voorstander van een veralgemening van het alcoholslot. "Voor gewone automobilisten volstaan de BOB-campagnes."