Johan Vande Lanotte: "Ik ben een slechte verliezer"

"Ik ben niet in een zwart gat gevallen na 10 juni, maar ik ben wel een slechte verliezer", zegt Vande Lanotte (sp.a) zaterdag in een interview.

Belga

Ook in de Franstalige krant La Libre Belgique staat zaterdag een interview met Vande Lanotte. "We zijn niet met de juiste mensen naar de verkiezingen getrokken. Ikzelf ben op mijn best als tweede man, niet als populair uithangbord", vervolgt hij.

"Niet ik, maar Freya had Stevaert moeten opvolgen als partijvoorzitster toen hij in 2005 gouverneur werd. We hebben dat toen niet gedaan om haar niet te verbranden - ze was 30. Dom, want door haar vervolgens vicepremier te maken hebben we haar wel verbrand. Dat was fout. Mijn fout", zegt Vande Lanotte, die benadrukt dat als sp.a in de regering stapt, hij geen minister wordt. "Ik heb de verkiezingen verloren. Om terug te keren, moet ik wachten tot er nieuwe komen".

En die verkiezingen kunnen er volgens Vande Lanotte snel komen. "Drie weken geleden heb ik gezegd: "Opgelet, vanaf nu stijgen de kansen op nieuwe verkiezingen elke dag met 1 procent. Reken maar uit wanneer ze dan vallen".