De lente laat al zich voelen dit weekend

Dertien graden in Kleine Brogel, veertien graden in Ukkel. De winter lijkt plaats te moeten maken voor de lente. “Tot en met volgende donderdag gaat die theorie helemaal op”, zegt weerman Eddy De Mey.

ksleurs

BR>

Veertien graden is vrij uitzonderlijk voor februari, maar nog geen record. In 1912 steeg het kwik op 7 februari naar 14,9 graden. De warmste dag in februari noteerde Ukkel in 1912. Toen werd het in de hoofdstad 20 graden op de laatste dag van de maand.

Hoofdverantwoordelijke voor die terrasvriendelijke temperatuur is een ‘omegablokkade’ die zich boven het grootste deel van Europa bevindt.

“Zo’n blokkade kan je vergelijken met een lus van droge en zachte lucht”, aldus De Mey. “Dat gebied strekt zich tot ver in de atmosfeer uit en vormt een hecht blok. Daardoor is het ook zo goed als windstil.”

Het resultaat is een wolkenloos weekend. Tot en met volgende donderdag vindt er een tijdelijke seizoenswissel plaats en maakt de winter plaats voor de lente.

Wie dit weekend de grens wil oversteken, treft hetzelfde weer. “Zowel in Nederland, Frankrijk als Duitsland blijft het droog en aangenaam.”