Reynders ondergraaft Leterme I

Voor Didier Reynders is het hoegenaamd geen uitgemaakte zaak dat Yves Leterme op 23 maart automatisch het roer overneemt van premier Guy Verhofstadt.

Belga

Didier Reynders werd, na een politieke crisis van meer dan zes maanden, eind december door Guy Verhofstadt (Open VLD) de arm omgewrongen om toch in een interim-regering te stappen met het CDH en de PS. Nochtans had de Franstalige liberaal zich sinds 10 juni altijd verzet tegen een tripartite.

Twee dagen voor Verhofstadt zijn regeerverklaring aflegde in het parlement, bepleitte Reynders bij de toekomstige premier de wijziging van een cruciale zin in het regeerakkoord. "Onze fractie zal nooit goedkeuren dat Leterme u gegarandeerd opvolgt", vertelde hij Verhofstadt.

De liberale minister van Financiën droomt nog altijd van een oranje-blauwe formule en legt zich niet neer bij het premierschap van Yves Leterme (CD&V) wanneer de PS aan boord blijft.

Verhofstadt vroeg Reynders om een andere formulering. "Donnez-moi une phrase." Uiteindelijk klonk het zo in de regeerverklaring: "Ten laatste op 23 maart zal de leider van de belangrijkste formatie, Yves Leterme, worden voorgesteld om de definitieve regering op de been te brengen."

Aan Leterme vertelde Verhofstadt dat de wijziging er om grondwet-technische redenen was gekomen. Aan zijn MR-fractie kon Reynders uitleggen dat van de parlementsleden alleen het vertrouwen in het interim-kabinet VerhofstadtIII werd gevraagd, niet in wat erna komt.