Abdallah Ait Oud psychopaat maar niet gek

Abdallah Ait Oud, die beschuldigd wordt van de moord op en verkrachting van Stacy Lemmens en Nathalie Mahy, is een psychopaat. Dat blijkt uit een psychiatrisch onderzoek waarvan de inhoud donderdagavond werd onthuld door de Franstalige commerciële zender RTL-TVi.

Belga

BR> Ait Oud wordt wel verantwoordelijk geacht voor zijn daden.

Ait Oud is onderzocht door twee neuropsychiaters en een psycholoog. Zij zeggen dat hij zich rustig uitdrukt en makkelijk contact legt. Ze ondervonden geen tekenen van angst tijdens de ondervragingen, aldus RTL-TVi.

De specialisten legden uit dat Ait Oud, die een IQ heeft van 100, op de vragen antwoordde, maar het moeilijk kreeg toen het ging over de zedenfeiten (gepleegd in 1994 en 2001) voor dewelke hij al werd veroordeeld.

Op de vragen over Stacy en Nathalie antwoordde hij helemaal niet. Sinds zijn arrestatie in juni 2006 ontkent Ait Oud elke betrokkenheid bij de dood van de meisjes. Abdallah Ait Oud zei daarover al dat "hij zelfs geen insect kan doden" en dat hij het slachtoffer is van een "sociale context".

Volgens het psychiatrische rapport is Abadallah Ait Oud wel verantwoordelijk voor zijn daden.

In april 2001 werd hij nochtans als "ontoerekeningsvatbaar" beoordeeld. Hij had toen tijdens zijn voorwaardelijke vrijlating een jong meisje ontvoerd in Flémalle. Toch moest hij niet opnieuw naar de gevangenis, waar hij straffen uitzat voor de verkrachting van zijn nichtje en diefstal, omdat deskundigen toen van oordeel waren dat hij niet toerekeningsvatbaar was. Wel werd hij gedurende vier jaar geïnterneerd in een instelling in Paifve en daarna definitief vrijgelaten. Een psychiatrische tegenexpertise had immers aangetoond dat de internering een gevolg was van een foute diagnose.

Abdallah Ait Oud is de enige verdachte in verband met de feiten van juni 2006. Het onderzoek werd afgesloten en de kamer van inbeschuldigingstelling verwees Ait Oud door naar het hof van assisen in verband met de moord op en verkrachting van Stacy en Nathalie. Normaal gezien komt er nu snel een proces, waarschijnlijk begin mei.