Geen sporen van brandversnellers bij brand Ludwigshafen

Na de verwoestende brand in een gebouw in de Duitse stad Ludwigshafen hebben speurhonden tot nog toe geen sporen van brandversnellers gevonden. Dat deelde het Openbaar Ministerie donderdag mee. De situatie voor de speurhonden is erg lastig omdat de vuurhaard hevig was en er veel bluswater werd gebruikt om de brand te bedwingen. De oorzaak van de brand is nog steeds niet achterhaald. Bij de brand in het door Turkse gezinnen bewoonde gebouw kwamen zondag negen mensen om het leven, 60 anderen raakten gewond.

Belga

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan bezocht donderdag in Ludwigshafen de plaats van het uitgebrande woonhuis. Ongeveer 2.500 mensen, de meesten van hen Turken, waren ter plaatse gekomen om te horen wat Erdogan over het drama van zondag te vertellen had. "Onze droefheid moet een stille droefheid zijn", zei Erdogan. Hij riep op om geen olie op het vuur te gooien. Van de Turkse media, die de Duitse hulpdiensten zwaar beschuldigden, eist hij gematigdheid.

Uitdrukkelijk dankte Erdogan de Duitse politie en brandweer. De regeringsleider maakte echter ook duidelijk dat Turkije een zorgvuldige en snelle opheldering van de brand verwacht. "We zulen het onderzoek volgen". Ook minister-president van Rijnland-Palts, Kurt Beck (SPD), die Erdogan begeleidde, drukte zijn medeleven uit. "Wij zijn in onze droefheid verenigd".

De mensen bezoeken sinds zondag in lange rijen de plaats van het ongeval. De stemming onder de mensen is gespannen. De meningen zijn verdeeld. Toen in de namiddag een man spuwde naar een brandweerman, riep een vrouw: "Zo zijn we niet! Schaam je".

Meerdere mannen bemoeiden zich, scholden de vrouw uit en riepen dat deze onrechtvaardigheid niet zomaar zal vergeten worden.