Bestaan geheime afdeling Guantanamo bevestigd

Het detentiecentrum op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo heeft inderdaad een geheime afdeling, Camp 7 genoemd. Dat heeft Mark Buzby, het hoofd van de gevangenis, gezegd in een interview met het persbureau AP. Buzby deed enige details over de afdeling uit de doeken. Maar waar op de uitgestrekte basis de afdeling zich precies bevindt, blijft onbekend.

AP Ned

In Camp 7 worden vijftien "waardevolle verdachten" vastgehouden, in ieder geval sinds september 2006. Ze worden apart gehouden omdat ze anders mogelijk wraakacties uitvoeren op gevangenen die hebben gepraat met de Amerikanen. De locatie wordt geheim gehouden zodat Al-Qaida geen bevrijdingsacties kan uitvoeren, zei Buzby.

Het bestaan van Camp 7 werd vermoed toen advocaten van Majid Khan, een Amerikaan die aanslagen op tankstations zou hebben voorbereid, er in december over begonnen. Afgevaardigden van het Rode Kruis hebben de afdeling bezocht.

De VS houden in Guantanamo sinds januari 2002 - in reactie op de aanvallen op het WTC en het Pentagon - vermoedelijke leden van Al-Qaida of Taliban en andere "vijandelijke strijders" vast.

Momenteel zijn nog 260 mensen opgesloten in Camp 1 tot en met 6 en Camp Echo. Deze afdelingen mogen door journalisten worden bezocht, al mogen zij niet spreken met de gevangenen. Verder mogen het Internationale Rode Kruis en parlementariërs naar binnen.