Oudste dief slaat weer toe

De 81-jarige Georges Pirard, ook bekend als de oudste dief van het land, heeft opnieuw van zich laten horen. Woensdagvoormiddag werd de man in de kerk van Jezus-Eik, een deelgemeente van Overijse, betrapt toen hij het offerblok probeerde leeg te halen. Pirard werd begin 2006 en in mei 2007 al veroordeeld voor gelijkaardige feiten.

Belga

Pirard verdedigde zich toen door te zeggen dat hij sinds de dood van zijn echtgenote in 2001 niet rondkwam met zijn pensioen en geen steun kreeg van het OCMW. Daarom trok hij het land rond en haalde offerblokken leeg. Daarbij liep hij verschillende keren tegen de lamp, wat hem begin 2006 een veroordeling door de correctionele rechtbank van Hasselt opleverde.

Dat hield de man niet tegen want eind 2006 en begin 2007 dook hij verschillende keren op in het arrondissement Leuven. De Leuvense onderzoeksrechter hield hem een tijdlang aan en de Leuvense correctionele rechtbank veroordeelde hem in mei 2007 tot een effectieve celstraf van 6 maanden en 275 euro boete. In het vonnis zei de rechter dat Pirard, die al meer dan 40 veroordelingen door diefstallen heeft opgelopen, van het stelen een spelletje maakte en dat hij duidelijk genoot van de media-aandacht.

Pirard ging tegen de veroordeling in beroep en dat beroep zou eerstdaags voor het hof in Brussel behandeld worden. In tussentijd bleef het stil rond Pirard. Door tussenkomst van zijn advocaat, meester Geert Jaspaert, had de man een uitkering gekregen en had hij uitzicht op een plaats in een bejaardentehuis. Woensdag kon de man blijkbaar toch niet aan de verleiding weerstaan en trok naar de kerk in Jezus-Eik. Daar werd hij betrapt en opgepakt. Na verhoor liet de politie hem wel weer naar huis gaan.