Penningmeester van extreem-rechtse NPD gearresteerd in Duitsland

De penningmeester van de Duitse extreemrechtse Nationaal Democratische Partij (NPD) is donderdag gearresteerd op verdenking van verduisteren van partijfondsen. Erwin Kemna werd gearresteerd in een boetiek, waar hij de eigenaar van is in Ladbergen, 400 kilometer ten westen van Berlijn. De politie was eerder al zijn bedrijf en het partijhoofdkwartier in de hoofdstad binnengevallen.

Belga

Aanklager Hans-Jochen Wagner zei dat Kamno gearresteerd was op verdenking van het verduisteren van 627.000 euro tussen 2004 en 2007. Bovendien zou Wagner het verduisterde geld in zijn eigen zaak geïnvesteerd hebben.

Wagner vertelde dat de politie de zaak al een jaar opvolgt, na een verwittiging van een bank die Wagner verdacht van het witwassen van geld.

In totaal namen 85 politieagenten deel aan de inval. Ze vielen de woning van Kemna binnen en een bedrijf waar hij bedrijfsleider is. Het bedrijf publiceert Deutsche Stimme en vormt zo de spreekbuis van de partij.

De NPD, die campagne voert tegen buitenlanders in Duitsland, heeft geen zetels in het federale parlement, maar is wel aanwezig in twee regionale volksvergaderingen in het voormalige communistische oosten van het land.

Udo Pastoers, leider van de NPD in Mecklenburg-Voor-Pommeren, werd vorige week uit het federale parlement gezet, toen hij protesteerde tegen Joodse immigranten in Duitsland.

De NDP ontkent Nazi-verwantschap, maar de nationalistische, anti-buitenlandse boodschap en het aanpappen met openlijk neo-Nazistische groeperingen maakten de NPD een paria onder de andere Duitse politieke partijen.