Jommeke opnieuw in Vlaamse handen

Diversimedia neemt de jeugdboekenuitgevers "De Ballon" en "Balloon Books" over. Dat meldt Balloon Books donderdag in een mededeling. Door de overname is de strip Jommeke opnieuw in Vlaamse handen.

Belga

Balloon Books, de uitgever van de strip Jommeke, is sinds 2004 in handen van Média-Partcipations (Dupuis, Le Lombard, Dargaud, Fleurus, Rustica, ...)

Média-Partcipations heeft nu een principeakkoord ondertekend met een groep Nederlandstalige investeerders en laat een meerderheidsaandeel van 80 pct over van haar Vlaamse uitgeverijen, Balloon Books.

Média-Participations gaat in zee met Diversimedia, een nieuwe vennootschap die is opgericht door Alexis Dragonetti en de familie Moortgat, hoofdaandeelhouders van de brouwerij Duvel-Moortgat. Dragonetti was voordien marketingdirecteur bij Dargaud-Lombard en directeur marktontwikkeling bij Dupuis.

"Samen met De Ballon wordt de nieuwe structuur een belangrijke pijler in het Nederlandstalige landschap van jeugduitgevers", luidt het.

Auteur van Jommeke, Jef Nys, is tevreden. "Ik ben erg gelukkig met deze ontwikkeling. Het is zo'n beetje of Jommeke terug thuis komt. Ik heb verscheidene jaren samengewerkt met Alexis Dragonetti en heb die periode als zeer positief ervaren. Dit project lijkt me dynamisch en ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet."

De nieuwe structuur staat in voor de verdeling op de Nederlandstalige markt van de labels Dupuis, Lombard, Dargaud en Kana. De logistieke en commerciële afdelingen van Média-Participations blijven net als in het verleden de boeken van Le Ballon op de Franstalige markt verdelen.