Nieuwe bussen De Lijn krijgen roetfilters

In maart start De Lijn met de plaatsing van roetfilters en gecombineerde installaties van roetfilter en NOx-reductie op respectievelijk 127 en 150 bussen met een Euro 3 motor. Roetfilters voor de overige 435 lijnbussen met een dergelijke motor worden nog dit jaar besteld. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Verkeer Kathleen Van Brempt op een vraag van Marleen Van Den Eynde.

Belga

Tot nog toe werden er roetfilters geplaatst op 679 van de 761 bussen met een Euro 2 motor. Op de 82 resterende bussen was het technisch niet mogelijk deze aan te brengen. De minst milieuonvriendelijke bussen worden geleidelijk vervangen door nieuwe.

De meest recente bestelling van 214 bussen betreft voertuigen met een Euro 5 motor voorzien van een roetfilter. Hoe hoger de nummer hoe milieuvriendelijker de motor.

Eind 2007 maakte Van Brempt al bekend dat ze de komende drie jaar 15,8 miljoen euro vrijmaakt voor de aankoop van 50 hybride bussen die afwisselend op een diesel- en elektrische motor rijden. Deze bussen, die zowel op vlak van geluid als emissies voordelen hebben, worden ingezet in Leuven, Brugge en Gent. Sinds midden vorig jaar loopt in Antwerpen een proefproject met een hybride brandstofcelbus of waterstofbus.