De Crem verdedigt interventie in Afghaans Talibangebied

"Er is geen andere mogelijkheid dan in Afghanistan te blijven. De oplossing van het conflict zal civiel-militair zijn". Dat verklaarde minister van Defensie Pieter De Crem in de commissie Buitenlandse Zaken.

Belga

De minister verdedigde er de beslissing om tegen september vier F-16's naar het zuiden van Afghanistan te sturen. Hij benadrukte dat het om een beslissing van de volledige regering ging, niet enkel van de minister van Defensie. Voor de eerste maal wordt er een exit-strategie in de regeringsbeslissing vermeld, voegde hij eraan toe.

De Crem stond positief tegenover de oprichting van een gemengde opvolgingscommissie van de buitenlandse missies. Dergelijke commissie werd in de Senaat opgericht als een resultaat van de Rwanda-commissie. Zowel André Flahaut (PS) als Hilde Vautmans (Open Vld) drongen aan om de commissie uit te breiden naar de Kamer. De minister stemde ook in met het idee van Ecolo-senator Josy Dubié om een parlementair bezoek aan Afghanistan te organiseren.

Voorwaarden

Pieter De Crem kondigde aan dat de voorwaarden voor de interventie duidelijk zullen worden vastgelegd voor het vertrek naar Afghanistan. "Ik zal niet minder voorzichtig zijn dan u", beloofde hij zijn voorganger André Flahaut. De missie in Zuid-Afghanistan zal overigens in november geëvalueerd worden. De F-16's die naar Afghanistan gestuurd worden zijn gemoderniseerd en beschikken over een afdoend afweermechanisme tegen luchtafweergeschut.

Indien een piloot zijn schietstoel moet gebruiken, is een procedure vastgelegd om de bemanning zo snel mogelijk te recupereren, aldus nog de minister. Bovendien zal België bij een te hoog risico steeds een opdracht kunnen onderbreken of weigeren.

Zowel in de meerderheid (Flahaut, Open Vld-senatrice Margriet Hermans) als in de oppositie opperde men dat deze missie anders is dan de eerdere F-16-missies in Afghanistan en Kosovo.

Voor Dirk Van der Maelen (sp.a) is de regeringsbeslissing een inhoudelijke koerswijziging. De sp.a wil niet meestappen in de oorlogslogica, die bewezen heeft over heel de lijn te falen. De groenen sloten zich hierbij aan. Ze pleitten onder meer voor een grotere rol van de VN en voor een humanitaire aanpak.

NAVO-top

De minister van Defensie wordt volgende week opnieuw in Kamer en Senaat verwacht. Daar zal hij onder meer ook verslag uitbrengen over de Navo-top in Vilnius die donderdag en vrijdag plaatsvindt.