McCain roept Republikeinen op tot eenheid

John McCain, de koploper in de strijd om de Republikeinse presidentsnominatie, heeft woensdag de Republikeinen opgeroepen de rijen te sluiten.

AP Ned

Hij vroeg zijn conservatieve critici, die hem op het gebied van immigratie veel te vooruitstrevend vinden, te zoeken naar punten waar ze het wel over eens zijn, om de Democraten bij de presidentsverkiezingen in november te kunnen verslaan.

McCain won de voorverkiezingen op Super Tuesday. Door het 'winner-takes-all'-principe heeft hij nu 707 van de 1.191 gedelegeerden die nodig zijn om deze zomer de presidentsnominatie van de Republikeinse partij in de wacht te slepen achter zich.

Tegenstrever Mitt Romney, die 294 gedelegeerden achter zich weet, wil nog niet van opgeven weten. Romney verloor in enkele zuidelijke staten veel stemmen aan de conservatief Mike Huckabee, die 195 gedelegeerden heeft.

De vierde Republikeinse kandidaat, Ron Paul, heeft 14 gedelegeerden. De Republikeinse kandidaten hebben ten opzichte van hun Democratische tegenstanders het nadeel dat veel kiezers hun partij associëren met de impopulaire president George Bush.