Echtgenoot Onkelinx 'shopt' bij PS-ministeries

In een nota van juli 2007 die onlangs per vergissing naar een van zijn cliënten verstuurd werd, ontvouwt advocaat Marc Uyttendaele zijn strategie om in ministeriële kabinetten van de Franstalige socialistische partij en in bepaalde administraties die dicht bij de PS staan, een maximum aan dossiers binnen te halen.

Belga

Uyttendaele is de man van PS-minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx,

De kranten van Vers L'Avenir pakken uit met het nieuws, bij het weekblad Le Vif gebeurt dat vrijdag.

Actieplan

Het document van vier bladzijden, dat Uyttendaele zelf geschreven heeft, kwam begin februari per vergissing terecht bij de administratie van de provincie Waals-Brabant. De nota werd als bijlage meegestuurd. Eigenlijk dateert ze van juli 2007 en was ze gericht aan Frédéric Delcor, de rechterhand van PS-voorzitter Elio Di Rupo.

Uyttendaele zet zijn actieplan uiteen "om het draagvlak van zijn advocatenbureau, een van de meest gereputeerde van het land, te vergroten", schrijft Le Vif. Hij somt zijn contacten in PS-kringen op bij het Waals en Brussels Gewest, de Franse Gemeenschap, grote steden zoals Brussel, Bergen en Charleroi waar PS-burgemeesters de plak zwaaien, bij Infrabel, De Post, intercommunales enz. En vooral geeft hij aan wat hij van plan is te doen om zijn spitspositie in de publieke sector te behouden, aldus het weekblad.

Uyttendaele heeft bevestigd dat hij de auteur is van de nota. "Ik voelde toen dat de PS zou gediaboliseerd worden. Ik wist dat ik de eerste zou zijn om eronder te lijden. Ik heb een kantoor van 20 mensen dat moet draaien. En de activiteiten van dat kantoor situeren zich voornamelijk in de publieke sector", verdedigt hij zich.

Uyttendaele zegt dat hij zijn "verbondenheid met de PS nooit verborgen heeft", maar hij ontkent de advocaat van één partij te zijn.

Onkelinx stelt openbare aanbesteding voor advocaten voor

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx heeft donderdagochtend op Bel RTL gereageerd op de berichten in de pers over haar echtgenoot, advocaat Marc Uyttendaele. Onkelinx meent dat er een systeem van openbare aanbesteding moet komen voor advocaten en advocatenkantoren.

De minister stelt dat het voor een advocaat niet volstaat goed te zijn in zijn vak. Hij moet ook cliënten hebben, klinkt het. Ze vindt het dus normaal dat haar echtgenoot, zoals andere advocaten, contacten heeft met alle democratische partijen om cliënten te vinden.

De minister vindt wel dat het beter zou zijn als openbare instellingen en ministeriële kabinetten openbare aanbestedingen uitschrijven om hun advocaten of advocatenkantoren te kiezen.

"Het zou veel eenvoudiger zijn als een openbare aanbesteding, met onafhankelijke jury's die beslissen wie de beste advocaat is tegen de beste prijs, de algemene regel zou zijn", aldus Onkelinx.

Onkelinx verklaarde voorts dat het ministerie van Volksgezondheid met verschillende advocatenkantoren uit Vlaanderen en Wallonië werkt, met name ook die van haar echtgenoot.