Roger Moens in zijn eer gekrenkt

Print
Roger Moens in zijn eer gekrenkt

Roger Moens in zijn eer gekrenkt

52 jaar (!) na datum is een rel uitgebroken rond het forfait van Roger Moens op de Olympische Spelen in Melbourne. Voormalig hordenloper Marcel Lambrechts beweert dat Moens wegbleef uit schrik om te verliezen. Meer is niet nodig om Moens in de gordijnen te jagen. Gisteren organiseerde hij een persconferentie om zijn naam te zuiveren.
BR>
Roger Moens (78) is ex-wereldrecordhouder op de 800 meter en won zilver op de Spelen van 1960 in Rome. Canvas wijdde maandagavond een uitzending aan hem in de reeks ‘Belga Sport’. Daarin zei Lambrechts dat Moens in 1956 niet geblesseerd was, maar schrik had te verliezen.

Moens: “In september 1956 was er in Athene een tweedaagse interland Griekenland-België. De eerste dag ging niet door wegens de zware regenval, maar terwijl de meeste atleten de stad introkken, wou ik trainen. Met een paar anderen ging ik achter het hotel op enkele tennisterreinen lopen. Het werd donker, het hotelmanagement weigerde de lichten aan te steken en bij een versnelling ben ik met mijn knie tegen een paaltje gebotst. Ik werd naar mijn kamer gedragen.”

Dan lopen de verhalen uiteen. Lambrechts maandagavond: “Ik had de indruk dat hij komedie speelde, toen hij zei dat hij zich bezeerd had.”

Moens daarop: “Ik heb wekenlang met knie- en liespijn gesukkeld, tot dokter Soeur vaststelde dat mijn rechterknie niet rechtstond. Hij schreef me steunzolen voor en na twee weken kon ik eindelijk weer normaal stappen en begin november wat joggen. Ik had anderhalve maand verloren. Waarom zou ik schrik gehad hebben voor de Spelen? Ik heb er dé kans om olympisch kampioen te worden gemist. Het drama van mijn leven. Als nu iemand beweert dat ik die blessure geveinsd heb, voel ik mij diep in mijn eer gekrenkt. Zeker door het beroep dat ik uitoefende. Dat ik het geschopt heb tot commissaris- generaal van de gerechtelijke politie, schat ik hoger in dan mijn wereldrecord of mijn olympisch zilver.”

Moens kan in principe klacht indienen wegens laster en eerroof, maar doet dat niet. “En excuses? Geen boodschap aan. Dit is beneden alle peil.”