"Gokken op Roland Garros mag niet"

De Franse tennisfederatie wil het gokken op wedstrijden van Roland-Garros inperken. Ze stapt daarvoor naar de rechter. Enkele gokkantoren die online weddenschappen aanbieden zullen voor de rechtbank in Parijs moeten verschijnen.

Belga

Ook in ons land onderneemt de federatie stappen. Betfair, Bwin en Ladbrokes zullen zich voor de rechtbank van Luik in kort geding moeten verantwoorden.

"Omdat dit fenomeen geen grenzen kent hebben we in België een procedure in kort geding opgestart", verklaart directeur-generaal Jean-François Vilotte. "Het is onze bedoeling om ook in andere Europese landen naar de rechtbanken te stappen om onze rechten als organisatoren te laten gelden. Ons doel is die sites te laten verbieden weddenschappen op Roland-Garros te organiseren.

Tijdens het toernooi van Parijs-Bercy, in oktober van vorig jaar, hebben we het online wedden nauwkeurig bestudeerd. Dat toernooi heeft een zakencijfer van 10 miljoen euro. Op iets meer dan 140 sites werd er weddenschappen geplaatst voor een totaal van 500 miljoen tot een miljard euro. Het leeuwendeel van die weddenschappen werd geplaatst terwijl de wedstrijden aan de gang waren. Het gaat dan vaak om zaken die helemaal niets met de sport te maken hebben, zoals voorspellen hoe veel tijd een set in beslag zal nemen. De ethiek van de sport staat op het spel. De gokkantoren tasten de reputatie van Roland-Garros aan en misbruiken het toernooi om geld te verdienen."