Zaak-Natalee Holloway lijkt opgelost - video

De zaak rond Natalee Holloway lijkt, meer dan 2,5 jaar na haar verdwijning, te zijn opgelost. Joran van der Sloot, die de afgelopen jaren de belangrijkste verdachte was, zou hebben bekend dat hij iets met de verdwijning van de Amerikaanse scholiere te maken heeft. Het is nog niet bekend wat Van der Sloot precies heeft bekend.

Belga

Natalee Holloway verdween tijdens haar vakantie eind mei 2005 op Aruba, na een avond stappen. Joran van der Sloot is volgens justitie degene die haar als laatste in leven heeft gezien. Hij heeft tot nu toe steeds ontkend dat hij bij haar verdwijning of dood betrokken is geweest.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries zegt dat hij de zaak heeft opgelost. Met een verborgen camera heeft hij een bekentenis van Van der Sloot opgenomen. Zondag laat De Vries in zijn eigen tv-programma zien welke informatie hij heeft opgespoord.

Het materiaal dat De Vries verzamelde, is voor het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba reden geweest de zaak, die in december werd gesloten, te heropenen. In een gesprek met De Vries, dat op internet uitlekte, zegt hoofdofficer van justitie op Aruba Hans Mos dat het gaat om "een essentieel onderdeel dat in ons onderzoek ontbrak".

In dat gesprek noemt Mos het verhaal dat De Vries boven water kreeg "zeer overtuigend". "Als Joran hier liegt, hangt hij zichzelf op een ongelooflijk stomme manier op en dat geloof ik niet, want hij is een intelligente jongen." De hoofdofficier meent dat nu tenminste de waarheid aan het oppervlak komt "en daarmee kunnen we deze zaak afronden."

De aankondiging van De Vries dat hij de zaak heeft opgelost, veroorzaakte een lawine aan internationale media-aandacht. Het Amerikaanse tv-station ABC heeft de aflevering van het programma van de misdaadverslaggever inmiddels gekocht van Endemol en zendt het maandag 'primetime' uit. Veel media in de Verenigde Staten besteedden vrijdag aandacht aan Peter R. de Vries.

De Amerikaanse advocaat van Van der Sloot zei zich geen zorgen te maken over de revelaties van De Vries. Raadsman Joe Tacopina: "Ik heb met Joran gesproken. Ik heb met zijn ouders gesproken. Zij hebben met de Arubaanse hoofdofficier Hans Mos gesproken. Er bestaat geen bezorgdheid dat dit zal leiden tot een revelatie waarin Joran van der Sloot als schuldige wordt aangewezen".