Ronde van Italië nodigt tourwinnaar en Astana niet uit

De organisatoren van de Ronde van Italië hebben vrijdag bekendgemaakt welke teams ze op 10 mei aan de start willen zien van de 91e editie. Er waren 34 kandidaten, 21 teams kregen een uitnodiging. Astana, het team van tourwinnaar Alberto Contador en ploegleider Johan Bruyneel, is daar niet bij.

Belga

Ook drie andere teams uit de ProTour, met name het Duitse High Road (ex-T-Mobile) en de Franse teams Crédit Agricole en Bouygues Telecom krijgen geen invitatie in de bus. De girowinnaar van vorig jaar, de Italiaan Danilo Di Luca, mag met het Ierse professionele continentale LPR wel deelnemen.

De organisatie stelde dat de selectie gebeurde "op basis van ethiek en kwaliteit" en behoudt zich het echt voor om een uitnodiging later weer in te trekken. De teams moeten ook in orde zijn met het biologische paspoort.

Het Kazachse Astana, dat onder Luxemburgse licentie rijdt, moet ook nog vrezen voor zijn deelname aan de Tour de France. Patrice Clerc, voorzitter van tourorganisatie ASO, verklaarde vrijdag dat de tourzege van Contador van vorig jaar geen garantie op deelname is. "We selecteren teams, geen individuele renners."

"We zijn stomverbaasd"

Het Kazachse wielerteam Astana greep vrijdag naast een uitnodiging voor de 91e Ronde van Italië, die op 10 mei van start gaat. "Dit is niet om mee te lachen", aldus persverantwoordelijke Philippe Maertens. "We zijn stomverbaasd."

"Johan Bruyneel probeert nu Angelo Zomegnan te bereiken om de motivering voor deze beslissing te kennen. We zien er echt geen logica in want onze ploeg is echt met alles in orde. Ik denk niet dat er een ploeg is waar meer interne controles uitgevoerd worden dan bij ons. Voordat we de uitleg van de baas van de Giro niet gehoord hebben, kunnen we geen officiële verklaring de wereld insturen. Maar nog eens: we stonden aan de grond genageld bij het vernemen van het nieuws in ons oefenkamp in het Amerikaanse Albuquerque."