Nederlandse burgemeester roept revolutie uit - video

Geflankeerd door mensen met bivakmutsen staat burgemeester Frans Willeme van Dinkelland in camouflagepak en met baret voor de vlag van de revolutie. Hij houdt een imposante sigaar in de hand, balt de andere en roept: „Revolutie in Dinkelland, de macht aan het volk."

GPD

Dat is opmerkelijk. De burgemeester wordt met ontslag bedreigd sinds de gemeenteraad het vertrouwen in hem heeft opgezegd. Willeme verdedigt zich in die kwestie met een verwijzing naar de steun die hij geniet onder een deel van de bevolking. Het filmpje met de burgemeester in de hoofdrol staat sinds gisteren op You Tube.

Gevraagd naar de bedoeling zegt Willeme dat erbij zou worden vermeld dat het een carnavalsact is. Maar die toevoeging ontbreekt.

Hij is ingegaan op het verzoek van een groep uit Ootmarsum die verontrust is over de bestuurlijke puinhoop in de gemeente. Deze 'Revolutionaire Raad' vindt het een 'scherp filmpje' dat vanochtend een carnavalesk vervolg krijgt op de markt.

Willeme zegt dat hij goed heeft nagedacht over zijn rol als een 'Che Guevara'. Hij heeft daarbij zowel zijn eigen positie overwogen - de minister moet nog over zijn toekomst oordelen - als die van de familie van de oud-Denekampse Tanja Nijmeijer die in handen is van de linkse FARC-guerrilla.

Bekijk de video op YouTube: