"Luchthaven Milaan eist 1 miljard euro van Alitalia"

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia gaat het aantal verbindingen vanaf de luchthaven van Milaan-Malpensa vanaf maart fors afbouwen om haar verlies in te dijken. De parlementsleden uit de streek zijn niet te spreken over de beslissing. Luchthavenbeheerder SEA zou volgens mediaberichten aan Alitalia een schadevergoeding van meer dan 1 miljard euro vragen.

Belga

Alitalia voert momenteel onderhandelingen over een verkoop aan Air France-KLM. Dat bedrijf vraagt dat Alitalia haar activiteiten op Milaan afbouwt. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij kondigde donderdagnacht aan de slots die ze heeft voor vertrek vanaf Milaan-Malpensa op te zeggen en niet meer te zullen gebruiken in het komende zomerseizoen (30 maart-25 oktober 2008).

Het is niet duidelijk hoeveel slots Alitalia opzegt op de luchthaven Milaan-Malpensa, maar Lombardije had begin januari al gewaarschuwd dat Alitalia van plan was 800 van de 1.238 vluchten per week te schrappen.

Dat plan stootte op heel wat verzet van de voorzitter van de regio Lombardije, Roberto Formigoni, die premier Romano Prodi prompt vroeg om het plan te bevriezen en een andere maatschappij te vinden die de slots van Alitalia volledig zou overnemen om de verbindingen vanuit Milaan te verzekeren. De Italiaanse staat is voor 49,9 procent eigenaar van Alitalia.

De Italiaanse minister van Economie liet al verstaan dat hij de beslissing van Alitalia om alle slots zonder dralen af te staan, deelt. Deze beslissing uitstellen zou "onverenigbaar" zijn met de delicate situatie waarin de maatschappij zich bevindt en met de exclusieve onderhandelingen die momenteel lopen met Air France-KLM, zo luidt het.

De luchthavenbeheerder van Milaan-Malpensa zou volgens mediaberichten aan Alitalia een schadevergoeding van meer dan 1 miljard euro vragen.

Alitalia zou jaarlijks tot 200 miljoen euro verliezen op verlieslatende verbindingen vanaf Milaan-Malpensa.