Taiwan houdt referendum over toetreding tot VN

Taiwan heeft vrijdag besloten een referendum te houden over de toetreding van het eiland tot de Verenigde Naties. De bevolking zal de vraag kunnen beantwoorden op 22 maart, de dag van de presidentsverkiezingen.

Belga

Washington heeft Taiwan lang afgeraden een dergelijk referendum te houden, omdat het de gespannen relaties met aartsrivaal China nog meer onder druk zal zetten. Peking beschouwt Taiwan nog steeds als een deel van China en zou een toetreding van Taiwan tot de VN als een eerste stap naar echte onafhankelijkheid beschouwen.

Taiwan splitste zich in 1949 af van China na de door de nationalisten van Chang Kai-sjek verloren burgeroorlog tegen de communisten van Mao Zedong. Sindsdien heeft het eiland een status van de facto onafhankelijkheid, maar Peking dreigt met een aanval als de formele onafhankelijkheid wordt afgekondigd. De Verenigde Staten, bondgenoot en wapenleverancier van Taiwan, vreest dat de toetreding tot een gewapend conflict zal leiden. Om zijn ongenoegen te uiten, heeft Washington de verkoop van 66 geüpdate F-16's aan Taiwan opgeschort.