"Regeringen geven toe aan chantage van Mittal"

De Waalse en federale regering zijn volgens Lijst Dedecker bezweken voor de schrokzucht van de metaalgigant Lakshmi Mittal.

Belga

"Om de hoogoven nr 6 van Arcelor Mittal in Seraing weer op te starten zal de overheid weer het leeuwenaandeel van de emissierechten voor haar rekening nemen. Van de 4 miljoen ton jaarlijks CO-2 uitstoot moet Arcelor Mittal 1,4 miljoen of 35 procent van de rechten voor zijn rekening nemen, luidt het.

Voor Lijst Dedecker is het een schande dat de overheid weer toegeeft aan de chantage van de staalreus, zogezegd om de werkgelegenheid te waarborgen. "Door de verdubbeling van de staalprijzen in de afgelopen 4 jaar heeft Mittal in 2006 een winst geboekt van 6,1 miljard euro. Winst die in België nog werd opgetrokken via de notionele intrest. Daarom moet Arcelor Mittal zelf instaan voor zijn uitbreidingen, ook voor de emissierechten, het bedrijf beschikt zelf over 12,1 miljard euro operationele cashflow", stelt voorzitter en kamerlid Jean-Marie Dedecker.

LDD hekelt het feit dat de federale regering zich garant stelt voor de betaling van de rechten. "Daarmee wordt de Vlaamse kiezer weer een rad voor de ogen gedraaid". Volgens LDD zullen de emissierechten tussen 260 en 400 miljoen euro kosten. "Maar op het einde van de rit zal blijken dat Wallonië er de reserves niet voor heeft. En dan zal de Waalse regering de job van honderden metallo's in de weegschaal leggen, om het federale geld af te dwingen", voorspelt Jean-Marie Dedecker.

ArcelorMittal bereidt heropstart van hoogoven voor

ArcelorMittal gaat akkoord met de oplossing van de federale en gewestelijke regeringen omtrent de problematiek van de CO2-qutoa. De groep treft momenteel de nodige voorbereidingen voor het heropstarten van hoogoven 6 in Seraing, om er vanaf eind februari opnieuw gietijzer te produceren. Dat heeft ArcelorMittal vrijdag gemeld.

Volgens Michel Wurth van ArcelorMittal laat de bekendmaking van de onmiddellijke heropening van de hoogoven "toe om met de Waalse overheid en de sociale partners vooruit te raken, wat de competitiviteit en de werkgelegenheid in Luik en het Waalse Gewest ongetwijfeld ten goede zal komen".