Bouwunie Limburg wil kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt dichten

Ondanks het personeelstekort in de Limburgse bouwsector zitten nog te veel jongeren met een diploma uit het bouwonderwijs zonder baan. Bouwunie Limburg wil hieraan verhelpen. Enerzijds door de beroepsrichtingen op te waarderen, anderzijds door technische richtingen al van in het kleuter- en basisonderwijs te promoten en een stageverplichting op te leggen.

Belga

De bouw moet beter geïntegreerd worden in het lessenpakket, aldus provinciaal coördinator Joël Stockmans van Bouwunie Limburg. De vakorganisatie zal daarnaast een petitie lanceren om bouwers en verbouwers te sensibileren het bouwonderwijs mee te promoten.

Uit een studie van het Fonds voor Vakopleiding in de Bouw (FVB) blijkt dat er over een periode van zes jaar nooit meer vacatures voor bouwvakkers werden doorgegeven aan de VDAB dan in de eerste 6 maanden van 2007. Dat hoge aantal (973) heeft enerzijds te maken met het grote werkvolume in die periode, maar anderzijds ook met de grote krapte op de arbeidsmarkt, zegt Stockmans.

De VDAB noteerde in de eerste zes maanden van vorig jaar 1.953 niet-ingevulde jobs, of de op één na hoogste score in 4 jaar tijd, aldus Bouwunie Limburg. Er komt nauwelijks of geen respons op de vacatures voor ijzervlechters/bekisters, monteurs centrale verwarming, bouwmachinisten, dakdekkers en metaalbewerkers.

Een van de achterliggende oorzaken van het probleem is de problematische doorstroming van jongeren uit bouwrichtingen naar de sector. Zo kiest slechts 42,3 procent van alle jongeren die een studierichting in de bouw volgden ook effectief voor een beroep in de bouw. Dat is vooral het geval bij de schilders en interieurbouwers.

Bouwunie Limburg is van mening dat een algemene opwaardering van het beroepsgericht onderwijs zich opdringt. In dat opzicht is een stageverplichting van groot belang. Het huidige opleidingsaanbod is bovendien nog te sterk versnipperd. Dat heeft een weerslag op de kwaliteit van het aanbod en op de continuïteit, aldus nog Bouwunie Limburg. Die vindt dat jongeren een kwalitatieve opleiding met voldoende praktijklessen en werkervaring moeten kunnen volgen om de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te dichten.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio