FBI wil ter plaatse moord op Keniaanse parlementsleden onderzoeken

Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft voorgesteld om agenten naar Nairobi te sturen om een onderzoek te voeren naar de moord op twee parlementariërs van de oppositie. Dat zei de woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Nairobi.

Belga

De FBI bood zijn diensten aan op 29 januari na de moord op de vertegenwoordiger van de Oranje Democratische Beweging (ODM), Melitus Mugabe Were, in de nacht van maandag op dinsdag in Nairobi.

"Wij stelden dit voor na de moord op de eerste afgevaardigde. Maar nu geldt ons aanbod voor de twee moorden", zei woordvoerder Thomas Dowling.

Donderdag werd een tweede parlementslid van ODM, David Kimutai Too, gedood door schoten van een politieagent in een voorstad van Eldoret (west).

De woordvoerder van de Keniase regering Alfred Mutua weigerde te reageren op het voorstel van het FBI, maar verzekerde dat Nairobi bereid was om alle hulp te ontvangen die toelaat een einde te stellen aan het geweld dat het land sinds een maand in de ban houdt. Oppositielid Raila Odinga, die de politiek gemotiveerde moorden aan het licht bracht, wenst dat de regering op het voorstel van de FBI ingaat. Hij beschuldigt de politie van een weinig neutrale houding binnen het onderzoek.

"We willen dat de regering de FBI uitnodigt en het onderzoek versnelt naar de twee vermoorde vertegenwoordigers", zei Odinga vrijdag tijdens een bezoek aan het mortuarium van Nairobi, waar het lichaam van Kimutai Too werd ondergebracht. "De Keniase politie te snel haar conclusies getrokken."

De politie stelt dat de dood van Kimutai Too het resultaat is van een "passionele moord". De man was op het moment van de moord in het gezelschap van een vrouwelijke politieagent die ook aan haar verwondingen, veroorzaakt door de kogels, overleed.

Volgens Odinga onthult de moord een "complot" om zijn kamp in het parlement te verzwakken. Na de dood van Mugabe Were beweerde Odinga dat "zijn politieke tegenstanders", verwijzend naar het kamp van Kibaki, betrokken waren bij de "brutale moord".