Schadevergoeding aan Aboriginal verhoogd

Een Australische rechter heeft vrijdag de schadevergoeding bijna verdubbeld die de deelstaat South Australia aan een Aboriginal moet betalen.

AP Ned

De man, David Trevorrow, was als kind weggehaald bij zijn moeder. Trevorrow was vorig jaar de eerste Aboriginal die met succes de staat aanklaagde vanwege het beleid van een eerdere regering. Dat beleid voorzag in het weghalen van kinderen van (half-)Aboriginal-afkomst, omdat dat ras tot uitsterven gedoemd zou zijn. De kinderen zijn bekend geworden als de "Gestolen Generatie".

Het hoogste gerechtshof van South Australia veroordeelde de deelstaat toen al tot het betalen van 316.000 euro voor het weghalen van Trevorrow bij zijn ouders, zonder hun medeweten, vijftig jaar geleden. Vrijdag kwam daar nog eens 151.000 euro rente bij.

De Australische premier Kevin Rudd verklaarde eerder deze week dat het parlement zijn excuses zal aanbieden voor het vroegere beleid, dat tussen 1910 en 1970 het weghalen van honderdduizend kinderen regelde. Een onderzoek uit 1997 wees uit dat veel kinderen psychische schade hebben opgelopen door het gemis van familie en de eigen cultuur.

Schadevergoedingen sloot Rudd evenwel uit. Rudds voorganger John Howard, die in november na elf jaar als regeringsleider het veld ruimde, heeft altijd geweigerd zelfs maar excuses aan te bieden, omdat hij geen verantwoordelijkheid voor het beleid van vorige regeringen wilde nemen.

De nieuwe regering wil zeventig Aboriginals van de Gestolen Generatie, van wie sommigen in de armste omstandigheden leven, in Canberra uitnodigen om de opening van het parlement mee te maken.

Aboriginal

Australië telt zo'n 450.000 Aboriginals op een bevolking van 21 miljoen. Ze vormen de armste minderheid van het land, en hebben de hoogste cijfers in werkloosheid, analfabetisme en detentie.