'Januari 2008 telde acht procent meer faillissementen'

In België telde de eerste maand van 2008 7,95 procent meer faillissementen dan dezelfde maand een jaar eerder. Het aantal bedrijven dat over de kop ging steeg van 629 naar 679. Dat heeft onderzoeksbureau Graydon vrijdag gemeld. Vooral consumentgevoelige sectoren kwamen in de problemen. Nooit eerder gingen in januari zoveel horeca- of bouwzaken failliet, berekende Graydon. In Vlaanderen werd dan weer een daling van het aantal faillissementen vastgesteld.

Belga

Op regionaal gebied was de stijging van het aantal faillissementen in januari 2008 volgens Graydon in eerste instantie een Waalse aangelegenheid. Daar gingen in vergelijking met januari 2007 maar liefst 33 procent meer bedrijven over de kop. Zo spraken de arrondissementen Bergen en Luik respectievelijk 42 (+75 pct) en 44 (+91 pct) faillissementen uit.

Binnen de provincie Luxemburg daalde het aantal faillissementen met tien procent, terwijl er binnen de provincies Luik (+70 pct), Namen (+12 pct) en Henegouwen (+38 pct) beduidend meer bedrijven over de kop gingen.

In Vlaanderen werd in januari, met 324 gevallen, 3,28 procent minder faillissementen uitgesproken. "In absolute aantallen droegen de handelsrechtbanken van het arrondissement Gent hier in belangrijke mate toe bij", klinkt het in een persbericht.

Het licht dalende cijfer in Vlaanderen was het duidelijkst merkbaar in de provincies Oost-Vlaanderen (-16 pct), Limburg (-10 pct) en West-Vlaanderen (-6 pct). Binnen de provincie Antwerpen steeg het aantal faillissementen (+9 pct), net als in Vlaams-Brabant.

De sectoren die het meest consumentgevoelig zijn gingen volgens Graydon het snelst voor de bijl. "Nooit eerder werden in januari zoveel horeca- (22 pct van alle faillissementen in januari) of bouwbedrijven (15 pct van de faillissementen) failliet verklaard", luidt het. Ook de kleinhandel, de transportsector en de autohandel kenden in januari meer faillissementen dan tijdens dezelfde maand vorig jaar.

De stijging van het aantal faillissementen situeerde zich vooral bij de bvba's en eenmanszaken. "Dat laat zich voelen in de beperkte impact van het faillissementscijfer op het jobverlies als rechtstreeks gevolg van een faillissement", besluit Graydon. Het aantal jobs dat verloren ging als gevolg van een faillissement lag voor de maand januari op het laagste peil van de voorbije zeven jaar.