Lillo ondervindt hinder van Combi-tracé

Inwoners van Lillo zijn deze week opgeschrikt door nieuwe ontwikkelingen wat betreft een omleidingsweg, genaamd het Combi-tracé, afgekort CT.

ecoolen

BR>

Inhoudelijk wordt melding gemaakt van de onteigening van een 14-tal huizen ten dienste van een vierbaansviaduct over de Lillosteenweg. Op tal van vragen betreffende waardevermindering van grond en huis voor de ´niet-onteigenden´ is geen antwoord te vinden.

Inwoners van Lillo zullen blijvende hinder ondervinden door: - enerzijds de omleidingsweg waarvan men voorspelt dat meer dan 50% van het verkeer van de Grote Baan hier zal passeren. - anderzijds de ontsluiting van het industrieterrein 'Mijn-Zolder', met de zekerheid dat dit zeer veel extra vrachtwagens met zich zal meebrengen. - ook het Remo-stort met langdurig extra transport door de geplande sanering. De nadelen die ontstaan door de combinatie van deze factoren werden niet onderzocht.

De aanleg van het CT zal voor een ´psychologische´grens of afscheiding zorgen. De bewoners van Lillo zullen moeilijker de dorpskernen kunnen bereiken en omgekeerd. De impact op de groei en bloei van verenigingen en gemeenschappen werd niet onderzocht. Het landelijke karakter van Lillo wordt ook definitief verstoord en de natuur zal onherroepelijk schade lijden. De studie gebruikt veel te weinig beschikbare informatie.

Het CT gaat voor een zeer groot gedeelte ondergronds, behalve in Lillo vanwege schade aan de waterhuishouding. Technieken om dit probleem op te lossen werden niet bestudeerd of weerhouden. Ook het verschil tussen de effecten op basis van economische en sociale doelstellingen is niet onderzocht.

Vrijwilligers verdelen deze week uitgebreide inspraakformulieren voor de MER-milieueffectrapportage. Deze kunnen vóór 4 februari ondertekend worden en afgegeven bij architect J. Smeets, Lillosteenweg 2F, of bij de gemeentelijke infobalie of hoofdbibliotheek vóór 5 februari. Let wel op de openingstijden.

Bron: Kennisgevingsdossier m.b.t. de studie ten behoeve van de realisaties van de Noord-Zuidverbinding te Houthalen Helchteren.

Auteur: Ria Coeckelberghs

Dit artikel werd geschreven door een burger en kadert in het project 'Burgerjournalistiek'. Wil je ook graag artikeltjes schrijven? Lees dan het artikel over dit project.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio