België stuurt extra troepen naar Afghanistan

België stuurt nog dit jaar 140 extra militairen en vier F-16's naar Afghanistan, zo maakte minister van Defensie Pieter De Crem vrijdag bekend na afloop van de Ministerraad. Momenteel bevinden zich ongeveer 360 Belgische soldaten in het land.

Belga

Sinds 2002 neemt België in Afghanistan deel aan de ISAF-operatie. De militaire aanwezigheid is vooral geconcentreerd in de hoofdstad Kaboel en in Kunduz. Op de luchthaven van Kaboel bevindt zich het detachement KAIA, dat instaat voor de beveiliging van de luchthaven en dat mee Afghaanse militairen opleidt.

Sinds oktober voert België, met het 77 man tellende KAIA Lead Nation, het bevel over de militaire activiteiten van de luchthaven. Ongeveer 45 militairen maken deel uit van het ISAF-hoofdkwartier.

In Kunduz is 24 man ontplooid in het Provincial Reconstruction Team. Ze steunen er een Duits detachement in reconstructietaken en verrichten ontmijningswerken in de regio. Daarnaast zijn er nog Belgen in Mazar-e-Sharif en in Kandahar. Eind november besliste de regering de bijdrage tot eind juni voort te zetten.

Extra bijdrage

Intussen kwamen er vragen van de NAVO en van de partnerlanden voor een extra bijdrage. Daardoor stuurt ons land 20 militairen vanaf 1 april voor de tijdelijke versterking van de bewakingscompagnie op de luchthaven van Kaboel. Ten vroegste vanaf 1 oktober neemt België met 20 militairen deel aan één Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) in Kaboel of Kunduz. Die teams staan in voor de opleiden en begeleiden van het Afghaans leger.

Vanaf september stuurt ons land ook vier F-16's en 100 militairen in samenwerkingsverband met Nederland. Ook wordt onder meer de Lead KAIA verlengd tot 1 oktober. Daarna neemt Hongarije de fakkel over.

De Belgische bijdrage aan ISAF houdt een totale kost in van ongeveer 30 miljoen euro voor 2008. De kosten worden gedragen door het budget van Defensie. Voor eind februari wordt een globaal dossier "Operaties 2008" voorgelegd aan de Ministerraad. Daarin zou de terugtrekking uit Libanon en uit de luchthaven van Kaboel in het vooruitzicht worden gesteld.