Eén op twee kersverse moeders in Brussel niet-Belg

Van alle baby's die in Brussel geboren worden, zijn er 6 procent niet geregistreerd in het Rijksregister. Zo'n 46 procent van de moeders die in Brussel wonen en er ook bevallen hebben niet de Belgische nationaliteit.

Belga

Dat blijkt uit een studie van het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn die vrijdag werd voorgesteld.

De studie 'Perinatale gezondheidsindicatoren in het Brussels Gewest' kwam er op vraag van de Brusselse minister Guy Vanhengel (Open VLD) en Benoît Cerexhe (CDH), beiden bevoegd voor het gezondheidsbeleid in het Brussels gewest.

De studie analyseert de gegevens die professionals van 1998 tot 2004 in de kraamklinieken en de diensten van de burgerlijke stand verplicht moeten bijhouden bij elke geboorte en overlijden van een Brussels kind jonger dan één jaar.

"Het Brussels gewest is het gewest met het hoogste aantal geboorten en het cijfer neemt nog elk jaar toe", klinkt het. In 2006 registreerden de Brusselse kraamklinieken 17.129 geboorten van moeders die in Brussel wonen. Met 15,9 geboorten op 1.000 scoort Brussel hoger dan Vlaanderen (10,8) en Wallonië (11,6).

De ministers kondigden ook de oprichting aan van een Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie voor het Brussels Gewest.