Japan herneemt walvisvangst na vertrek milieuactivisten

Japan heeft de jacht op grote walvissen in het beschermde Zuidpoolgebied hernomen na het vertrek van de schepen van milieuorganisaties die naar de haven moesten terugkeren om vol te tanken. Japan en Australië kwamen vrijdag alweer niet tot een vergelijk in Tokio.

Belga

De onderhandelingen tussen de Japanse eerste minister Yasuo Fukuda die een wetenschappelijk walvisjachtprogramma verdedigt en de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Stephen Smith, liepen af met een sisser. Er werd onderhandeld over de acties van een Japanse walvisvloot in de Zuidelijke IJszee, waarbij Japan een miljoen zoogdieren wil doden.

"Australië blijft ervan overtuigd dat Japan de walvisvangst moet stoppen", verklaarde Smith. "Wij bestuderen of we een internationale actie kunnen starten tegen Japan."

Fukuda probeerde eens te meer om de gemoederen te bedaren en stelde dat de walvisvangst "een kwestie van standpunten innemen is van elk land".

De Japanse regering heeft de acties van Sea Sheperd de voorbije weken slecht verteerd. De milieuactivisten moesten hun acties evenwel staken om vol te tanken. Japan zag zijn kans schoon om de walvisvangst te hernemen. Volgens de Daily Telegraph werden de voorbije dagen al vijf walvissen gedood.