Russische oppositiekandidaat Kassianov verzet zich tegen uitsluiting

De liberale Russische oppositiekandidaat, Mikhaïl Kassianov, zal vrijdag voor het hooggerechtshof beroep aantekenen tegen de weigering van zijn kandidaatschap in de presidentsverkiezing van 2 maart. Dat meldt het persagentschap Interfax.

Belga

"Vandaag tekenen wij beroep aan voor het hooggerechtshof. Ik kreeg de steun van meer dan twee miljoen burgers en ik moet hen vertegenwoordigen tot het laatste moment" verklaarde Kassianov. De centrale kiescommissie weigerde zondag het kandidaatschap van de voormalige eerste minister (2000-2004) te registreren. Die reageerde met een oproep tot boycot van de verkiezingen. Zoals de Russische wet vraagt, presenteerde Kassianov de kiescommissie twee miljoen handtekeningen, om zich te registreren als 'onafhankelijke' kandidaat, die niet gesteund wordt door een partij in het parlement.

Na controle van 600.000 handtekeningen werden 80.147 als ongeldig bestempeld (13,36 procent van de gecontroleerde handtekeningen, ver onder de 5 procent die de wet toelaat, aldus de commissie.

"Het land is op weg een gevaarlijk totalitarisme onder een onwettig gezag te worden, " verklaarde Kassianov, die door onafhankelijke peilingbureaus 1 procent van de stemmen werd toegedeeld.