De Gucht: "we zullen VN-resolutie moeten omzeilen"

Voor het eerst gaf een EU-minister van Buitenlandse Zaken toe dat Europa resolutie 1244 van de Veiligheidsraad over Kosovo zal moeten omzeilen (disrespect). Het gebeurde vrijdagmiddag in het Nato Defence College te Rome door Karel De Gucht.

Belga

"We staan in deze, aldus De Gucht, voor een heel moeilijke keuze."

Het inspireerde De Gucht tot erg kritische bedenkingen over Rusland.

"De Navo en de EU, aldus De Gucht, zullen eens en voorgoed de lijn moeten trekken tussen de legitieme plaats van Rusland in Europa en de Russische ambities om alles wat EU en Nato doen te vetoën." Om een nieuw "modus vivendi" met Rusland te bereiken is het volgens De Gucht absoluut nodig dat EU en Navo eensgezind blijven.

"Wegens de Russische houding, zei De Gucht, worden we gedwongen om resolutie 1244 van de Veiligheidsraad over Kosovo te omzeilen, want er komt geen nieuwe resolutie." "Dit wordt een zeer moeilijke klus, aldus de minister, want we zullen erg delicate keuzes moeten maken: nemen we onze verantwoordelijkheid of laten we ons de wet door Rusland dicteren."

Volgens De Gucht is de Navo-uitbreiding naar landen als Oekraïne een kwestie die in de eerste plaats de lidstaten beslist moet worden. "In deze, aldus De Gucht, mogen we ons niet van Rusland afhankelijk maken." Toch geloofde De Gucht niet dat Rusland een nieuwe koude oorlog wil beginnen.