Chinese mensenrechtenactivist Hu Jia aangeklaagd

De Chinese mensenrechtenactivist Hu Jia, die eind 2007 werd opgepakt, is formeel aangeklaagd wegens "aanzetten tot ondermijning van het staatsgezag". Dat maakte zijn advocaat vrijdag bekend. Volgens de Chinese rechtsgang moet het proces tegen de 34-jarige nu binnen twee maand van start gaan. Hij riskeert een jarenlange celstraf.

Belga

De Europese Unie en de Verenigde Staten hadden de voorbije maand geijverd voor de vrijlating van Hu Jia. De man werd op 27 december 2007 opgepakt nadat hij de afgelopen twee jaar grotendeels onder huisarrest had doorgebracht. De stichting Dui-Hua die zich vanuit de VS inzet voor politieke gevangenen in China, ziet de aanklacht tegen Hu Jia als een stap in de zuiveringscampagne tegen dissidenten voor de Olympische Spelen in Peking deze zomer.

Hu Jia zet zich vooral in voor aidspatiënten, maar heeft ook scherpe kritiek op de toestand van de mensenrechten en op de organisatie van de Olympische Spelen in China.

De 34-jarige Hu Jia is net als zijn vrouw praktiserend aanhanger van het Tibetaans boeddhisme. Hij steunt de Dalai Lama, die door de Chinese overheid als separatist wordt beschouwd. De echtgenote en het twee maanden oude dochtertje van Hu Jia leven onder huisarrest in een voorstad van Peking.