Spanje lijdt onder ergste droogte van de afgelopen decennia

Spanje gaat gebukt onder de ergste droogte van de afgelopen decennia. Vooral de mediterrane kust lijdt onder het droge weer, aldus het ministerie van Milieu vrijdag in Madrid. In 2007 viel er in vergelijking met het jaar daarvoor 20 procent minder neerslag.

Belga

De stuwmeren zijn gemiddeld met 40 procent gevuld, maar op vele plaatsen zijn de watervoorraden echter tot twaalf procent geslonken.

In de landbouw zullen beperkingen op het waterverbruik moeten opgelegd worden, zei de bevoegde ambtenaar van het ministerie, Jaime Palop. Bij de drinkwatervoorziening worden evenwel geen problemen verwacht.

In Catalonië in het noordoosten van Spanje is de situatie echter zo ernstig, dat de regionale overheid er zich op voorbereidt steden zoals bijvoorbeeld Barcelona in geval van nood met schepen te voorzien van drinkwater. Die moeten water uit andere streken halen. De stuwmeren in Barcelona en omgeving zijn nog slechts voor een kwart gevuld. Als het in de lente niet regent, zijn dwangmaatregelen voor waterbesparing noodzakelijk. Spanje en ook Portugal leden ook in 2005 en 2006 al onder een extreme droogte.