Ascal niet veiliger dan aspirine voor hartpatiënt

De pijnstiller ascal is niet veiliger voor de maag dan aspirine. Tot nu toe werd aangenomen dat het slikken van ascal minder vaak maagzweren veroorzaakt, maar uit onderzoek blijkt dat er geen verschil is met aspirine. Dat maakten onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen en het Erasmus MC in Rotterdam vrijdag bekend.

Belga

Hartpatiënten krijgen een dagelijkse kleine dosis aspirine voorgeschreven om een hartinfarct te voorkomen. Een deel van hen krijgt echter last van bijwerkingen als een opgeblazen gevoel, maagpijn of een maagzweer. Tot nu toe kreeg deze groep ascal in plaats van aspirine. Onderzoek onder bijna 20.000 patiënten uit Nederlandse huisartsenpraktijken wijst nu uit dat dit niet zinvol is.

In Nederland slikken ruim 1,1 miljoen mensen preventief ascal of aspirine om bloedklonteringen te voorkomen. De bijwerkingen ontstaan doordat aspirine bij langdurig gebruik het maagslijmvlies kan beschadigen en de aanmaak van nieuw maagslijmvlies kan remmen. Omdat ascal een andere stof bevat, die het maagslijmvlies niet beschadigt, kregen mensen die gevoelig zijn voor de bijwerkingen tot nu toe ascal.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 11.891 aspirineslikkers en bijna 8000 mensen die ascal gebruikten. In de hele groep werden 115 maagzweren geteld, waarbij het slikken van ascal niks uitmaakte. De artsen nemen daarom aan, dat de maagklachten veroorzaakt worden door verminderde aanmaak van maagslijmvlies, en niet zoals tot nu toe gedacht door een beschadiging, aldus een woordvoerster.