Vertraging dreigt voor zending EU-troepenmacht in Tsjaad

Na een nieuwe uitbraak van geweld in Tsjaad dreigt de geplande zending van zo'n 3.700 soldaten van een EU-troepenmacht in het conflictgebied opnieuw in het gedrang te komen.

Belga

Troepen en militair materieel kunnen niet zoals gepland over de weg getransporteerd worden, zei de Franse generaal Jean-Philippe Ganascia vrijdag in de krant Le Figaro. Volgens mediaberichten nadert ondertussen een konvooi met 300 pick-ups van de anti-regeringsgezinde rebellen vanuit Soedan de Tsjadische hoofdstad N'Djamena. Op 50 kilometer van de hoofdstad zijn inmiddels gevechten uitgebroken tussen de regeringstroepen en de rebellen.

De VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft wegens de nieuwe golf van geweld haar meeste medewerkers uit de regio's in het oosten van het land weggehaald. Volgens lokale medewerkers werd de organisatie de afgelopen dagen op het terrein herhaaldelijk aangevallen. De VN-organisatie bekommert zich om zo'n 170.000 mensen die uit Darfoer voor de burgeroorlog in West-Soedan naar Tsjaad zijn gevlucht.