Brug weggenomen, familie geïsoleerd

In Goé, nabij Verviers, leeft een bejaard gezin geïsoleerd nadat donderdag een militaire brug over de Vesder werd weggenomen. De brug verbindt de boerderij van de familie met de steenweg. Dat bericht La Dernière Heure vrijdag.

Belga

Op 20 september 2007 stortte de kleine brug over de Vesder, aan de rue de l'Invasion in Goé, in nadat een vrachtwagen in de rivier belandde. De brug vormde de enige verbinding voor het bejaarde koppel dat aan het einde van de weg een boerderij bewoont.

Op 26 september werd een militaire brug geplaatst, maar die werd donderdag gedemonteerd. Volgens burgemeester Jean-Marie Reinertz valt de verantwoordelijkheid voor de werken bij de eigenaar. "Ik ben er in geslaagd de aanwezigheid van de brug te verlengen tot 31 januari, door tussenkomst van de vorige Defensieminister Flahaut. Zijn opvolger (Pieter De Crem, nvdr.) heeft niet geantwoord om een nieuwe verlenging te krijgen. Het is aan de eigenaar om een oplossing te vinden, en snel. Ik heb reeds gewaarschuwd, dat ik in geval van gezondheidsproblemen meteen een beroep zal doen op de helikopter van Bra-sur-Lienne, en dit op zijn kosten", aldus de burgemeester.

Defensie verdedigt zich dat het niets heeft ondernomen. De krant citeert kolonel Babette. Volgens hem was de terugtrekking van de brug noodzakelijk. "Het betreft een aluminiumbrug. Die is niet voorzien om lange tijd ter plaatse te blijven. Eens de brug geïnspecteerd in onze ateliers, staan we klaar om ze, in geval van een bevel in die zin van de minister, te vervangen", aldus de militair.