Groenen niet te spreken over versoepelde duurzaamheidstoets

Terwijl de regering Verhofstadt II had beslist om alle beleidsmaatregelen te toetsen op hun duurzaamheid, wil de nieuwe minister van Klimaat, Paul Magnette (PS), die verplichting verlichten en beperken. Dat schrijft La Libre Belgique vrijdag.

Belga

In een periode van tien maanden werd er door de regering Verhofstadt II geen enkele grondige studie rond duurzame ontwikkeling gestart. "Men is snel tot de vaststelling gekomen dat dat soort onderzoeken teveel tijd in beslag zou nemen en te duur zou zijn", zo legt een expert in de krant uit.

In plaats van echte impactstudies, werd gekozen voor zogenaamde "quick scans". Die formule werkt flexibeler en moest het voor de regering mogelijk maken om na te gaan wat de impact was van een maatregel op de duurzame ontwikkeling. Maar die "quick scans" worden niet openbaar gemaakt en er is ook geen verplichting om de aanbevelingen op te volgen.

Minister van Klimaat Magnette heeft zijn regeringscollega's gevraagd hem tegen 15 maart een lijst van drie projecten te geven die kunnen getoetst worden aan een "quick scan".

Die formule is niet naar de zin van de groenen. Ecolo-kamerfractieleider Jean-Marc Nollet spreekt van "een zinloze rommel".