NASA stuurt The Beatles de ruimte in

De NASA stuurt voor het eerst The Beatles de ruimte in, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau meegedeeld. Het betreft het toepasselijke nummer "Accross the Universe" dat op 4 februari om 01.00 uur Belgische tijd via het Deep Space Network de ruimte ingaat.

Belga

Met de transmissie wil de NASA herdenken dat de Beatles het nummer 40 jaar geleden hebben opgenomen en dat tegelijk de Fab Four een halve eeuw geleden begonnen. Tevens is het 50 jaar geleden dat de NASA werd geboren, dat het Amerikaanse ruimtevaartbureau met de Explorer-1 een eerste satelliet lanceerde. Het Deep Space Network werd 45 jaar geleden gesticht en is een internationaal netwerk van antennes dat de verkenning van ons zonnestelsel en het heelal ondersteunt.

De Beatlessong wordt gericht naar de Poolster die zich op 431 lichtjaar van ons bevindt.

Volgens de NASA is Paul McCartney heel blij dat het liedje, dat in essentie door wijlen John Lennon is geschreven, de kosmos in gaat. Yoko Ono, de weduwe van Lennon, noemde het volgens de NASA "het begin van een nieuw tijdperk waarin we zullen communiceren met miljarden planeten doorheen de kosmos".

Wel is het niet de eerste keer dat de NASA van de groep uit Liverpool gebruikmaakt. In november 2005 speelde Macca het nummer "Good Day Sunshine" tijdens een concert, en dat werd rechtstreeks doorgestuurd naar het Internationaal Ruimtestation. Liedjes als "Here Comes the Sun", "Ticket to Ride" en "A Hard Day's Night" zijn gebruikt om astronauten in de ruimte te wekken.

Overigens is het vrijdag exact vijf jaar geleden dat de shuttle Columbia verging, met de dood van de zeven opvarenden als gevolg. Tijdens de lancering was een brok piepschuim van de externe brandstoftank losgerukt en op de linkervleugel van de oudste shuttle gesmakt. Via de daardoor ontstane bres konden tijdens de terugkeer in de atmosfeer superhete gassen de ruimtependel binnendringen en hem doen uiteenrijten.