ArcelorMittal weigert CO2-quota te betalen

Het staalconcern ArcelorMittal zal geen CO2-quota aankopen om de hoogoven in Seraing opnieuw op te starten en de hoogovens in Ougrée en Chertal tot na 2009 open te houden. Dat zegt het nummer twee van de groep, Michel Wurth, vrijdag in verschillendende Franstalige kranten. Wurth waarschuwt dat het hele plan opnieuw afgeblazen kan worden.

Belga

"Ik wil in herinnering brengen dat het dossier over de verlenging van de warme lijn in Luik tot na 2009 werd geopend op vraag van het Waalse gewest. Wij waren geen vragende partij, maar we hebben geantwoord op de sterke vraag van verschillende partijen in Wallonië", zegt Wurth in Le Soir.

"Onze noden waren gekend, aangezien de productie van een ton staal ongeveer twee ton CO2 met zich meebrengt. Aan de huidige quotaprijzen zouden we 50 euro extra moeten betalen per geproduceerde ton. Dat is onmogelijk op te vangen. De Waalse regering zei ons dat er geen quotaprobleem was en dat de zaak van de quota wel geregeld zou worden. Op die basis hebben we ons oorspronkelijke scenario herzien."

Wurth stelt dat er "geen onderhandelingsmarge" is. Als ArcelorMittal de gewilde oplossing niet krijgt, "dan zal het herlanceringsplan in vraag gesteld worden", waarschuwt Wurth.

Vrijdag is er overleg tussen de federale overheid en de gewesten over de CO2-quota.