Staking bij BP Geel breidt uit

Bij het petrochemisch bedrijf BP in Geel sluiten de arbeiders van een andere productie-eenheid zich aan bij de spontane staking die donderdag uitbrak. Dat meldt François Jordens van de christelijke vakbond ACV.

Belga

De 32 arbeiders van PTA 3, één van de afdelingen bij BP, begonnen donderdag een wilde staking uit protest tegen een uitbreidingsproject. Dat project zou zorgen voor slechtere werkomstandigheden door de samenvoeging van twee controlekamers tot één grote.

Vrijdagmorgen beslisten ook de 32 mensen van PTA 2 dat ze niet akkoord zijn met de huidige gang van zaken, wat het totaal aantal stakers op 64 brengt. Twee van de vier productie-units liggen dus stil.

Er staat ook een stakingspost aan de poorten van het bedrijf. Daardoor kunnen de zogenaamde contractors, die komen werken aan het bekritiseerde expansieproject, niet door. Het gaat om een honderdtal arbeiders die op dit moment in een file staan voor het bedrijfsterrein. De vakbonden zeggen dat die externe werknemers terug naar huis zullen vertrekken als de situatie niet verandert.

Momenteel ligt dus niet alleen de productie gedeeltelijk plat, ook de veranderingswerken worden niet uitgevoerd, wat zware financiële gevolgen heeft voor de directie.

Het is nog niet bekend of er vandaag nog onderhandeld wordt.