Onderwijs werkt aan zwarte lijst malafide "universiteiten"

Het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap werkt aan een zwarte lijst van malafide onderwijsinstellingen die voor grof geld diploma's via het internet aanbieden.

Belga

De lijst is het werk van Naric, de dienst die binnen het departement Onderwijs ook bevoegd is voor de erkenning van buitenlandse diploma's in Vlaanderen. Ze vult daarvoor een Britse lijst aan. "Momenteel buigt Naric zich over informatie, afkomstig uit verschillende hoeken, om de lijst te vervolledigen", weet Ward Verhaeghe, woordvoerder van Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a). "Het gaat om informatie die ze van buitenaf ontvangen heeft, maar ook malafide praktijken waar ze zelf op stoot."

Het feit dat de term "university" in België geen beschermde term is, in tegenstelling tot "universiteit" en "université", zorgt ervoor dat iedereen in België een "university" kan beginnen. Op een lijst van onbetrouwbare onderwijsinstellingen, uitgegeven door de Amerikaanse staat Oregon, staan twee organisaties met Brussel als thuisbasis. Het gaat om de Académie Européene d'Information en de European Carolus Magnus University. "Dan is er zeker iets aan de hand", luidt het in onderwijskringen.

Ook de registratieprocedure voor instellingen die opleidingen aanbieden, wordt strenger.