Pensioenspaarder nu al 600 euro armer

De koers van de pensioenspaarfondsen is sinds begin dit jaar al met meer dan 6 procent gedaald. Voor de modale spaarder betekent dat een verlies van ruim 600 euro.

Belga

Wie kiest voor een pensioenspaarfonds ontsnapt niet aan het beursrisico, zelfs niet met een defensieve formule. Sinds begin dit jaar leden de pensioenspaarfondsen gemiddeld een verlies van 6 procent. In één maand tijd werd meer dan 700 miljoen euro kapitaal weggeveegd of dik 600 euro per pensioenspaarder.

De defensieve fondsen, die meer beleggen in obligaties maar een minderheid vertegenwoordigen, beperkten het verlies tot 2 à 3 procent.

Vergeleken met de beurs in het algemeen deden de fondsen het nog behoorlijk. De Europese steraandelen verloren in dezelfde periode gemiddeld ruim 13 procent. De krant De Tijd berekende dat de maand januari voor de Bel20 de op een na slechtste januarimaand was sinds de start van de Brusselse sterindex in 1991. De Bel20 verloor 9,8 procent en de beurswaarde van de Belgische aandelen daalde met 24 miljard euro.

De pensioenfondsen nu gaan verkopen, is geen optie. Anders wordt een belasting geheven van 33 procent, tegen 10 procent voor wie de rit uitzit. Pensioensparen blijft echter vooral een langetermijnzaak. Van de fondsen die al vijf jaar of meer bestaan, is er geen enkel dat een gemiddeld jaarrendement haalt van minder dan 10 procent, zonder rekening te houden met het fiscaal voordeel.