Treinbegeleiders Welkenraedt staken, treinverkeer verstoord

De treinbegeleiders van de stelplaats Welkenraedt zijn vrijdagmorgen in staking gegaan. Daardoor is al het internationale treinverkeer van en naar Duitsland stilgevallen. Aanleiding voor de staking is een agressie op een treinbegeleider in de maand januari. Dat is vernomen van de NMBS en van netwerkbeheerder Infrabel.

Belga

De treinbegeleiders zijn op de sporen gaan staan en beletten dat de niet-stakers hun dienst kunnen aanvatten, zo preciseert Fanny Charpentier, de woordvoerder van Infrabel. De treinen tussen Luik en Aken, de Thalys naar Keulen en de Duitse hogesnelheidstrein (ICE) naar Frankfurt staan stil.

"Wellicht wordt de trein Oostende-Eupen beperkt tot Verviers-Centraal, en sommige omnibustreinen van Welkenraedt naar Verviers kunnen eveneens stil blijven staan", aldus nog de Infrabel-woordvoerster. De treinbegeleiders dreigen er ook mee Verviers-Centraal te blokkeren.

De stelplaatsen Luik en Gouvy werken vrijdagmorgen normaal. Volgens Infrabel rijdt 75 procent van de treinen tussen Brussel en Luik.

De staking is een uitloper van een agressie, gepleegd op 11 januari in Spa, tegen een treinbegeleider van de stelplaats Welkenraedt. De stakers eisen een versterking van de veiligheidsmaatregelen in de zone Verviers-Welkenraedt. "Er lopen onderhandelingen. Die evolueren positief", aldus Michaël Vanloubbeeck van de NMBS.